دومین مدرسه بین المللی سردرد ایران در تاریخ 29-26 دی ماه سال 1399 و به صورت مجازی توسط انجمن سردرد ایران ( شاخه انجمن متخصصین بیماریهای مغز و اعصاب ) و با تایید انجمن جهانی سردرد و با مدیریت خانم دکتر منصوره تقا استاد بیماریهای مغز و اعصاب و موسس انجمن سردرد برگزار گردید. این برنامه با میزبانی سخنرانان مطرح بین المللی و داخلی در زمینه سردرد فرصت ارائه مطالب مهم و روزآمد در این حوزه را برای همکاران علاقه مند فراهم ساخت. مدرسه اول سردرد در سال 1397با همکاری فدراسیون اروپایی سردرد برگزار شد و بازخورد بسیار خوبی از سوی همکاران داخلی و خارجی را به همراه داشت و انگیزه تکرار برنامه را برای برگزارکنندگان ایجاد نمود.

در مجموع از 27 سخنران از 15 کشور مختلف ایران، ترکیه، آمریکا، کانادا، هند، آلمان، دانمارک، برزیل، مصر، اتریش، امارات متحده عربی، پاکستان، عراق، اسپانیا، بنگلادش وانگلستان در این کنگره دعوت به عمل آمد لذا در اجرای برنامه 21 سخنران بین المللی و 6 سخنران داخلی حضور یافتند. از میان سخنرانان بین المللی بسیار برجسته پروفسورAlan. M Rapoport   ریاست سابق انجمن بین المللی سردرد، پروفسور Mesoud Ashina   ریاست حاضر انجمن بین المللی سردرد، پروفسور Robert Cowan   ریاست سابق همکاری سردرد و اقیانوسیه و پروفسور Stephan Evers   منشی افتخاری انجمن بین المللی سردرد، پروفسور Ozge  و پروفسور  Ahmedاز هیئت رئیسه انجمن جهانی سردرد حضور داشتند.

 پروفسور Ashina   نقش پررنگ و ارزشمندی در همکاری بین انجمن سردرد ایران و انجمن بین المللی سردرد ایفا کردند که مورد قدردانی همه اعضا قرار گرفت. سخنرانان بین المللی که در این کنگره مشارکت به عمل آوردند عبارتند از: پروفسور Bolay، پروفسور Aynur Ozge و پروفسور Derya ulduz  از کشور ترکیه. پروفسور Messoud Ashina   و دکتر Lars Bendtsen از کشور دانمارک. پروفسور Christian Lampl از کشور اتریش، پروفسور Prof. Fayyaz Ahmed و دکتر Manuela Fontebasso از کشور انگلستان، دکتر Sait ashina و دکتر Nathaniel M. Schuster و دکتر حسین انصاری از کشور آمریکا، دکتر Muhammad Nasrullah از کشور پاکستان، دکتر Dr. Verena subtil Viuniski از کشور برزیل، و دکتر    Susana Mederer Hengstl از کشور اسپانیا، دکتر M V Francis از کشور هند و دکتر K M Nazmul Islam Joy از کشور بنگلادش، دکتر Dr. Marwa Yassien Badr از کشور مصر و دکتر Dr. Seby John از کشور امارات متحده عربی.

همچنین سخنرانانی از داخل کشور در کنگره حضور یافتند از جمله پروفسور منصوره تقا، پروفسور فریبرز خوروش، خانم دکتر سوده رازقی، خانم دکتر نوشین یمانی، آقای دکتر علی قابلی، آقای دکتر سید احسان محمدیانی نژاد. عمده موضوع پوشش داده شده توسط شرکت کنندگان ارائه مطالب جامع تشخیصی و درمانی در مورد انواع سردرد های اولیه میگرنی، تنشی، Trigeminal autonomic Cephalalgia، سردردهای ثانویه از قبیل سردردهای با منشا اختلالات فشار مایع مغزی- نخاعی، سردردهای وابسته به مصرف بیش از حد داروهای ضد درد، سردردهای با منشأ اختلالات عروقی و مشکلات گردنی و نیز موارد مرتبط با بیماریهای بینی و سینوس های پارانازال، سردرد در اورژانس، سردرد در گروههای مختلف کودکان، زنان و سالمندی درمان و همچنین نقش عوامل مختلف از جمله تغذیه در سردرد بوده است. 

 در مجموع تعداد 490 نفر شرکت کننده شامل پزشکان و محققان از داخل و خارج از کشور در این کنگره ثبت نام و حضور یافتند. اکثریت جمعیت شرکت کنندگان را متخصصان و رزیدنت های نورولوژی تشکیل می دادند. اگرچه شرکت کنندگان از سایر گروه های درمانی نیز در این کنگره حضور یافتند از جمله پزشکان عمومی، داروسازان، متخصصین تغذیه، روان پزشکان، جراحان مغز و اعصاب، متخصصین بیهوشی و درد.

به دنبال شیوع ویروس کووید 19، این کنگره به صورت مجازی و از طریق نرم افزار زوم طی 3 روز برگزار گردید. برنامه علمی هرروز از ساعت 12:30 دقیقه ظهر به وقت تهران آغاز و در ساعات 19:30 دقیقه پایان می یافت. برنامه و ساعات برگزاری به طوری انتخاب شدند که حداکثر انعطاف را با برنامه سخنرانان و شرکت کنندگان بین المللی داشته باشد همچنین اختلاف زمانی با کشور های میهمان در نظر گرفته شد. 48 ساعت قبل از شروع برنامه لینک ورود به کنگره در اختیار شرکت کنندگان و سخنرانان قرار گرفت و تست صدا و تصویر انجام شد. همینطور پیش از آغاز کنگره لینک ورود به برنامه و کیفیت صدای سخنرانان جهت جلوگیری از بروز اشکالات فنی در حین سخنرانی چک شد. 2 ماه قبل از تاریخ مقرر شده، برنامه و موضوعات سخنرانی کنگره برای سخنرانان جداگانه ارسال گردید. همینطور 1 ماه قبل از مدرسه سردرد از سخنرانان خواسته شد تا جهت بهبود کیفیت کنگره و اعمال زیرنویس انگلیسی سخنرانی های خود را با استفاده از اپلیکیشن لوپ یا زوم ضبط کرده و ارسال نمایند. پیشنهاد ضبط سخنرانی در راستای اطمینان از انجام صحیح و به موقع سخنرانیها و ارتقائ کیفیت آنها بود. سپس برای هر سخنرانی توسط تیم مسلط به زبان انگلیسی پیاده سازی به صورت زیرنویس انگلیسی جهت استفاده موثرتر شرکت کنندگان انجام شد. تعداد اندکی از سخنرانان تمایل به ارائه زنده سخنرانی در تاریخ از پیش مشخص شده خود داشتند که از این پیشنهاد نیز استقبال گردید. مدت زمان هر سخنرانی 20 تا 30 دقیقه در نظر گرفته شد به علاوه 10 دقیقه جلسه پرسش و پاسخ که بلافاصله پس از هر سخنرانی به صورت زنده برنامه ریزی و اجرا گردید.  همچنین در هر روز مدت زمان 20 دقیقه جهت استراحت در بین برنامه در نظر گرفته شد.

برنامه کنگره در روز اول با پیام خوش آمد گویی جناب آقای دکتر حسین پاکدامن رئیس محترم انجمن متخصصین بیماریهای مغز و اعصاب و سرکار خانم دکتر منصوره تقا برگزار کننده برنامه، آغاز گردید. سپس اطلاعات جامعی در رابطه با پیشینه انجمن سردرد ایران در اختیار حضار قرار گرفت. در ادامه ویدیو کلیپ هایی با محتوای تاریخچه علم پزشکی در ایران به همراه بنیان گذاران این علم، کاشفان و پزشکان معاصر مورد بازدید شرکت کنندگان قرار گرفت. در زمان استراحت نیز ویدیوهایی با هدف آشنایی با فرهنگ و مکان های دیدنی کشور ایران پخش شد.

پیش از برگزاری کنگره وب سایتی به آدرس www.school.iranheadache.ir جهت اطلاع رسانی به علاقمندان و دسترسی بهتر به کنگره راه اندازی شد. اطلاعات مربوط به سخنرانان شامل بیوگرافی، خلاصه نوشتاری و فایل ضبط شده سخنرانی به همراه لینک دسترسی به کنگره بر روی وب سایت قرار گرفت. همچنین اطلاعات مربوط به کمیته علمی و اجرایی به همراه بخشی برای دستیابی به مقالات و مطالب علمی نیز در وب سایت قرار داده شد.

به طور کل، این گنگره مورد استقبال و تمجید علاقمندان قرار گرفت و از جمله باز خوردهای مثبت میتوان به تعداد بالای شرکت کنندگان اشاره کرد. از نقاط قوت این گردهمایی علمی مجازی بودن آن عنوان شده است چرا که سهولت کافی برای دسترسی و حضور را برای علاقمندان در نقاط مختلف ایران و کشورهای همسایه فراهم آورد. به علاوه حضور سخنرانان برجسته و صاحب نام در زمینه علم سردرد از دیگر موارد مثبت قابل ذکر می باشد چرا که فرصت تبادل علم در زمینه سردرد در سطح بین المللی را سبب گردید.

سخنرانیها همراه با زیرنویس انگلیسی بر روی سایت مدرسه سردرد قابل دسترسی است.

انجمن سردرد با ارائه مباحث آموزشی و اخبار علمی و اخبار همایشها و گرنتهای بین المللی در سایت انجمن با مدیریت علمی سرکار خانم دکتر جعفری از همه علاقه مندان دعوت به بازدید و عضویت در انجمن می نماید.

امید است در آینده بتوان با گسترده تر کردن همکاری های بین المللی ایران با سایر کشورها و همچنین مشارکت همکاران گرامی همچنان در پیشرفت علم سردرد در کشور مساعدت نمود.